Türk Strateji Oyunu Mangala ve Kuralları



MANGALA OYUNU VE KURALLARI
Mangala Oyunu:
Mangala Türk Zeka ve Strateji Oyunudur. Mangala oyunu 2 kişi ile oynanır ve oyuna kura ile başlanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6’şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bölümü bulunmaktadır.
Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Her oyuncunun sağında kalan büyük hazine bölümü o oyuncuya aittir.
Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır. Oyuncular 48 taşı her bir kuyuya 4’er adet olmak üzere dağıtırlar. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı (en az 25) biriktirmeye çalışırlar. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyun setini kazanmış olur. Her iki oyuncuda 24 taş biriktirir ise oyun berabere bitmiş olur.
Mangala Oyun Kuralları:
1.      Oyuna başlayan oyuncu kendi bölgesinde bulunan istediği kuyudan 4 adet taşı alır.
2.      Bir adet taşı aldığı kuyuya bırakıp saatin tersi yönünde, yani sağa doğru her bir kuyuya birer adet taş bırakarak elindeki taşlar bitene kadar dağıtır.
3.      Elindeki son taş hazinesine denk gelirse, oyuncu tekrar oynama hakkına sahip olur.
4.      Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa, sırası geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşıyabilir. Hamle sırası rakibine geçer.
5.      Hamle sırası gelen oyuncu kendi kuyusundan aldığı taşları dağıtırken elinde taş kaldıysa, rakibinin bölgesindeki kuyulara da taş bırakmaya devam eder.
6.       Oyuncunun elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını çift sayı yaparsa (2, 4, 6, 8 gibi) oyuncu bu kuyuda yer alan tüm taşların sahibi olur ve onları kendi hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.
7.      Oyuncular ellerindeki taşları dağıtırken sadece kendi hazinelerine taş bırakabilirler, rakip tarafın hazinesine taş bırakamazlar. Ellerinde taş kalırsa tekrar kendi çukurlarına koyarlar.
8.      Oyuncu taşları dağıtırken elinde kalan son taş, yine kendi bölgesinde yer alan boş bir kuyuya denk gelirse ve eğer boş kuyusunun karşısındaki kuyuda da rakibine ait taş varsa, hem rakibinin kuyusundaki taşları alır, hem de kendi boş kuyusuna bıraktığı taşı alıp hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.
ALTERNATİF OYUN ŞEKLİ (KALE KURALI)
9.      Kale Kuralı uygulanan oyunda hazineye taş bırakma kuralı uygulanmaz. Yani oyuncular taşları dağıtırken kendi hazinesine taş koymadan rakip çukurlara taş koymaya başlar.
10.  Kale Kuralı; Oyuncu elinde bulunan taşları dağıtırken elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını 3 yaparsa o kuyu oyuncu tarafından ele geçirilmiş olur. Yani oyuncunun kalesi olmuş olur. Oyuncu ileride rakibi ve kendisi tarafından bu kuyuya koyulacak tüm taşların sahibi olur. Sahibi olduğu taşlar oyuncunun kendi hazinesine koyulur.
11.  Kaleyi belirlemek için farklı renkte taşlar kullanılır.
12.  Oyuncular 6 nolu kuyuya kale kuramaz.
13.  Bir sette her oyuncu sadece bir kez kale kurabilir.
Oyunun Bitişi
1.      Oyunculardan herhangi birinin bölgesinde yer alan taşlar bittiğinde oyun seti biter.
2.      Oyunda kendi bölgesinde taşları ilk biten oyuncu, rakibinin bölgesinde bulunan tüm taşları da kazanır.
3.      Oyunun bitimiyle oyuncuların hazinelerindeki taşlar sayılır ve hazinedeki taş sayısı 25 ya da daha fazla olan oyuncu oyunu kazanmış olur. Yeni oyunu bir önceki oyunun galibi başlatır.
4.      Her iki oyuncunun da hazinelerinde 24´er taş olması durumunda oyun berabere bitmiş sayılır. Bu durumda bir önceki oyunun galibi, yeni oyunu başlatır.
Oyun Setleri ve Puanlama:
Mangala Oyunu 5 set olarak oynanır. Oyunu kazanan oyuncu (1) puan, kaybeden (0) puan ve berabere bitiren oyuncular yarım (0,5) puan alır.
Google+'da Paylaş

Yazar ADMİN

Yazar Hakkında bilgi yazılacak
    Blogger Yorumları

12 yorum :

  1. Çok duyulmamış olan bu oyunu tanıttığınız için teşekkürler. Kendi oyunlarımızı bilip öğrenmek ayrı bir güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. çok güzel bir oyun tanıttığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. oyunu çok seviyorum ama bir yerde hep hata yapıyordum yazıları okuyunca daha iyi oynamaya başladım teşekkürler Hakan hocam

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir oyun oyunda pek iyi değildim ama şimdi daha iyiyim teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Elif Zeynep CÜCE23 Nisan 2017 01:12

    Çok güzel bir zeka oyunudur.Edidiğim bir bilgiye göre osmanlı dönemine aittir.En az iki kişi ile oynanan bu oyun insanları hem eğlendiriyor hem de eğitiyor.

    YanıtlaSil
  6. Esma Nur Korkmaz23 Nisan 2017 10:28

    Mangala oyunu çok güzel bir oyundur ve de zekayı çok geliştiren eğitici bir oyundur bu bilgileri benimle paylaştığımız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Elif sude kaya24 Nisan 2017 07:32

    Mangala oyunu çok egitici zeka geliştiren aynı zamanda eglendiren bir strateji oyunudur bilgileri herkesle paylaştığınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  8. Esma Kahraman24 Nisan 2017 08:12

    Çok güzel bir oyunmuş

    YanıtlaSil
  9. Mangala çok güzel bir zeka oyunudur dikkat gerektirir.Herkesin öğrenip oynamasını tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  10. Elif Sude KAYA28 Nisan 2017 02:20

    Çok guzel eglendiren arkadaslarımızla zaman geçirmemizi sağlayan mantıksal bir zeka oyunudur

    YanıtlaSil
  11. çok güzel bir oyun gerçekten yapanların ellerine sağlık

    YanıtlaSil